Soms lukt het schrijven van een blog niet. Ik was al begonnen aan een blog over trainingsmethoden, maar dat ging vooral over trainingsschema’s. Een trainingsschema is maar een stukje van een trainingsmethode en een trainingsmethode is maar een klein onderdeel van het geheel dat hardlopen heet. Je hebt ook nog zaken als bijvoorbeeld looptechniek. Ik liep behoorlijk vast.

De meeste van jullie zullen wel eens gehoord hebben van Natural running, Chi-running, Pose-methode, Barefoot-running, Lydiard, Verheulmethode, Souplessemethode, Bewust hardlopen, Sportrusten of methode Bosch&Klomp. Ongetwijfeld vergeet ik er nog een paar. Maar wat zijn dat nou?

Eén ding hebben ze allemaal gemeen: geen van alle beschrijven ze alle aspecten van hardlopen en trainen voor hardlopen. Soms is het alleen een manier van trainen, soms alleen looptechniek en in de meeste gevallen een combinatie van een aantal aspecten. Je kan ook best trainen volgens de principes van barefoot running op schema’s volgens Lydiard. Vandaar dat je ze eigenlijk geen methode kan noemen.

Stroming. Michel gebruikte dit woord tijdens een techniektraining en dat was voor mij het zetje dat ik nodig had om dit blog af te kunnen maken. Stroming is een veel beter woord dan methode. Ik noem het vanaf nu dus stromingen in hardloopland in plaats van methoden. Sommige stromingen zijn nauw aan elkaar verwant of doorontwikkelingen van een andere stroming.

Natural running en Pose-methode lijken verdacht veel op elkaar en de Souplessemethode is een doorontwikkeling van de Verheulmethode. Aan een aantal stromingen kleeft een commercieel sausje en wordt er met boeken, cursussen en licenties grof geld verdiend.

Vlak daarbij ook de invloed van leveranciers van schoenen en andere producten, de ‘vak’-bladen en tegenwoordig de ‘onafhankelijke’ websites niet uit op het ontstaan of populair worden van een bepaalde stroming. Hoog tijd dus om de verschillende stromingen eens nader te bekijken.

Wat heb je nu eigenlijk nodig om goed hard te lopen? De basis is de looptechniek. De looptechniek moet efficiënt zijn. Daarmee bedoel ik dat je met zo min mogelijk energie moet kunnen lopen, want dan kan je die energie gebruiken om verder te lopen.

Dat brengt me meteen op het volgende punt. Om langer te kunnen lopen, moet je je uithoudingsvermogen trainen. Je hart en longen moeten in staat zijn voldoende zuurstof rond te pompen. Maar ook je spieren, pezen en banden moeten het lang vol kunnen houden, want anders kan je de techniek na enige tijd niet meer juist uitvoeren en raak je geblesseerd.

Dat betekent werken aan de belastbaarheid en krachttraining. En als we dan ook nog sneller willen worden, moeten we ook snelheid gaan trainen. Al die trainingen vragen om trainingsvormen, schema’s en oefeningen. Maar welke? Volgens welke stroming?

Eerst maar eens de basis, de looptechniek bekijken. Eén ding is wel duidelijk: er is geen stroming meer die de haklanding voorschrijft. Wel verschilt de menig over hoe fout die nu eigenlijk is en of je die nu wel of niet af moet leren. Grote verschillen zijn er ook bij de looptechniek wel bij de mate van spierspanning.

Chi-running en Bewust hardlopen kiezen bijvoorbeeld meer voor ontspanning, terwijl wij bij Sportief Hardlopen Huizen kiezen voor een landing met voorspanning en reactiviteit volgens de methode Bosch&Klomp. Met die techniek is de belasting op de voet en de gewrichten laag en gaat zo min mogelijk energie verloren bij de landing. Deze techniek is bovendien geschikt voor alle snelheden en afstanden en kan je zowel op de weg als onverharde paden gebruiken.

In het zomerrooster is hier weer in een aantal speciale techniektrainingen uitgebreid aandacht aan besteed en dat gaat zeker op een of andere manier terugkomen in de trainingen.

En die blog over trainingsschema’s? Die houden jullie nog van mij te goed!

Jan Stigter

Jan is een trainer van het eerste uur, hij bezit veel kennis en vindt trailrunnen zelf het leukste om te doen. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Als je iets zegt moet het ook ergens op slaan daarom vinden wij zijn tips en adviezen altijd erg waardevol. Schrijf iets over uzelf. Maak u geen zorgen over toeters en bellen, een overzichtje volstaat.